Να θυμάσαι πως....
Τίποτε δεν είναι στάνταρ και δεδομένο.
Από όσα βλέπεις,ακούς ή διαβάζεις πάντα να αφήνεις μέσα σου ένα κομμάτι ελεύθερο για τη δική σου γνώμη και τα δικά σου πιστεύω.
Γιατί η ελευθερία της ψυχής και της σκέψης μας είναι το παν.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

"Καλλιτέχνες του δρόμου" ~ Μέρος Πρώτο-γκράφιτι(Ι)

  Γενικά αγαπώ πολύ ότι σχετίζεται με την τέχνη...αλλά έχω μια ιδιαίτερη 'αδυναμία' στους καλλιτέχνες του δρόμου...σήμερα λοιπόν μου γεννήθηκε η σκέψη να μοιράζομαι μαζί σας κατά καιρούς διάφορους τους οποίους παρατηρώ,θαυμάζω και ξεχωρίζω...
  Μέσα στους συγκεκριμένους καλλιτέχνες κατατάσσονται και οι 'ζωγράφοι των δρόμων'...έτσι σκέφτηκα να ψάξω την ιστορία τους,τα έργα τους,είτε από φωτογραφίες που έχω τραβήξει σε διάφορους δρόμους της Αθήνας,είτε ψάχνοντας στο διαδίκτυο από διάφορες χώρες...η θεματολογία ακαθόριστη καθώς μου αρέσει ότι 'έχει κάτι να πει' είτε μέσα από την ιδιαιτερότητα του...είτε θέλοντας να περάσει κάποιο μήνυμα...
  Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσει το ταξίδι μας στον κόσμο του γκράφιτι λοιπόν,νομίζω πως είναι να μάθουμε  την ιστορία του και παράλληλα να θαυμάσουμε μερικά έργα...εύχομαι το ταξίδι αυτό να είναι και για σας όσο ευχάριστο είναι για μένα....

   Γκράφιτι είναι η αναγραφή κειμένου όπως συνθημάτων ή η ζωγραφική σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (για παράδειγμα σε τοίχους). Πρωτοεμφανίστηκε την ίδια περίοδο και στα ίδια μέρη που αναπτύχθηκε το κίνημα του Χιπ χοπ, από τον ίδιο καταπιεσμένο κόσμο. Γι' αυτό πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί μέρος της κουλτούρας Χιπ χοπ. 
Σύγχρονα γκράφιτι
  Η περίοδος 1971-1974 αναφέρεται ως μία "πρωτοποριακή εποχή", κατά την οποία τα γκράφιτι υποβλήθηκαν σε ένα κύμα στις μορφές και τη δημοτικότητα. Σύντομα μετά από τη μετανάστευση στη Νέα Υόρκη, το Μπρονξ (Μανχάτταν) παρήγαγε έναν από τους πρώτους καλλιτέχνες γκράφιτι για να κερδίσει την προσοχή των μέσων στη Νέα Υόρκη. Ο TAKI 183 ήταν ένας ελληνοαμερικανός από την Ουάσιγκτον που χρησιμοποίησε ένα μίγμα του ονόματός του dimitris, TAKI, και τον αριθμό της οδού του, 183rd ως tag. Λόγω του παράξενου ονόματος και του αριθμού, οι άνθρωποι άρχισαν να παίρνουν το μήνυμα του, γράφοντας στους τοίχους Mary 122, George 21 κτλ. Αυτό καταγράφηκε σε ένα άρθρο του 1971 στο New York Times με τον τίτλο Taki 183 και έτσι ο TAKI 183 έγινε ο πρώτος που αναγνωρίστηκε από την κοινωνία έξω από την υποομάδα γκράφιτι.

Μερικά από τα είδη γκράφιτι που παρουσιάζονται σήμερα είναι:
  • Ζωγραφική γκράφιτι
  • Σε εξωτερικούς τοίχους (συνήθως σε τοίχους στους δρόμους). Όταν γίνονται σε ένα προσωπικό χώρο που το βλέπουν ελάχιστοι, δεν θεωρείται γκραφίτι.
  • Συνθήματα
  • Ζωγραφική (φαινόμενο προερχόμενο από την Αμερική – ΗΠΑ)
  • Διαμαρτυρία (για παράδειγμα στην Βόρεια Ιρλανδία, με τα murals που απαθανατίζουν νεκρούς και θέματα από τις συγκρούσεις με τους Βρετανούς)
  • Σε εσωτερικούς τοίχους και επιφάνειες (συνήθως μικρού μεγέθους), π.χ. τουαλέτες, σκοπιές, θρανία
  • Αυτοσχέδια ποιήματα

Το στένσιλ χρησιμοποιείται συχνά σε πορείες διαμαρτυρίας για "γρήγορα" γκράφιτι. Σε ορισμένες πόλεις του κόσμου υπάρχουν τοίχοι μόνο για γκραφίτι. Κάποιες φορές το γκραφίτι γίνεται κατά επιθυμία του ιδιοκτήτη του κτιρίου, για διακόσμηση, συνήθως με συγκεκριμένη θεματολογία.
 Κατά τα όσα συνηθίζονται ανάμεσα στους γκραφιτάδες, υπάρχουν και τοίχοι που είναι μόνο για καλούς γκραφίστες, και οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται να κάνουν πάνω στο δικό τους γκραφίτι μια μουτζούρα ή κάποιο άλλο σχέδιο (εκτός αν έχει χαλάσει με το πέρασμα του χρόνου και ειδοποιηθούν ότι θα γίνει άλλο σχέδιο πάνω στο δικό τους).
Αυξημένη δημοτικότητα, ειδικά στην Ευρώπη, έχει αποκτήσει η τεχνική του στένσιλ, όπου το σχέδιο προετοιμάζεται από πριν στο χώρο του γκραφιτά κόβοντας λεπτή λαμαρίνα ή ξύλο, που χρησιμοποιείται σε επαφή με τον τοίχο ψεκάζοντας από πάνω τη μπογιά, αφήνοντας αποτύπωμα μόνο όπου υπάρχει κενό στη λαμαρίνα. Σημαντικός καλλιτέχνης αυτής της τεχνικής είναι ο Βρετανός Banksy.

Tag και tagging
  Το "tag" (στα ελληνικά "ταγκιά") είναι η υπογραφή που γίνεται με σπρέι σε έναν τοίχο, από τον καλλιτέχνη ενός γκραφίτι ή και μόνη της. Σε ένα γκραφίτι η υπογραφή είναι μικρή και βρίσκεται ή μέσα στην ζωγραφιά ή κάτω σε μια άκρη (δεν γίνεται να είναι πιο μεγάλο το tag απ' το graffiti). Tagging είναι όταν είναι η μία υπογραφή (ή γκραφίτι) πάνω στην άλλη. Συνήθως οι τοίχοι αυτοί έχουν tags και graffiti που έχουν αλλοιωθεί με το πέρασμα του χρόνου.
                             
Πηγή πληροφοριών:http://el.wikipedia.org

4 σχόλια:

  1. Αχ υπέροχα κι εμένα μου αρέσουν πολύ......ομορφαίνουν την πόλη μας :)))
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένο θέμα το σημερινό! Κοίτα εδώ πόσο σύμφωνη με βρίσκεις:
    http://pistos-petra.blogspot.gr/2013/01/blog-post_17.html
    Πολλά φιλιά και καλό ξημέρωμα! :) (το πρώτο είναι θαυμάσιο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ κορίτσι!!!
      Απλά επειδή δεν μου το βγάζει σαν σύνδεσμο οπότε δεν μπορώ να το δω :/ μπορείς να μου στείλεις σε mail την ανάρτηση σου?
      Φιλάκια καλό ξημέρωμα :))

      Διαγραφή

Γράφουμε ελληνικά :)